EL BLOG DE LES VETERINÀRIES

Segueix les nostres publicacions per estar al dia sobre salut i veterinària en el món animal!

Cas clínic Dolça: tractament de carcinoma innovador

03/11/2023

Cas clínic de la gata Dolça amb un carcinoma de cèl·lules escamoses actínic. Apliquem un innovador tractament menys agressiu amb electroquimioteràpia localitzada a la zona del nas. La Dolça ja torna a jugar entre els arbres!

La Dolça és una gata molt afortunada! Viu en una casa on té moltíssim terreny exterior segur per a explorar i gaudir. Això comporta però que li toqui el sol directe durant moltes hores al llarg del dia i els raigs solars per a la pell dels gossos i els gats pot ser igual de perjudicial que per a les persones.

La tutora de la Dolça es va adonar de que al nas de la Dolça li havia sortit una petita ferida, semblant a una rascada amb crosta. Al cap d’uns dies però la ferida no es curava i semblava una mica més gran.

Així doncs vam visitar la Dolça a Les Veterinàries i degut a la localització de la lesió i el tipus de vida de la Dolça, vam pensar que hi havia un possible càncer de pell degut a la radiació solar. Per a confirmar-ho vam agafar una petita mostra i la vam enviar al laboratori extern per a biopsiar on ens van confirmar que era un Carcinoma de Cèl·lules Escamoses Actínic.

Al igual que en la medicina humana, el càncer és una malaltia amb greus conseqüències en els nostres pacients i és la principal causa de mort del 50% en gossos i gats de més de 10 anys d’edat. En el cas concret del càncer que patia la Dolça, que és molt freqüent en gossos i gats, té poca capacitat de fer metàstasis, però té una gran capacitat d’invasió i destrucció dels teixits i estructures on es desenvolupa de forma local per tant és important tractar-lo el més aviat possible.

Gràcies a la salut preventiva, el diagnòstic del càncer es fa de forma més precoç i ha fet que haguem de millorar i ampliar els tractaments disponibles contra aquesta malaltia. Actualment la millor opció de curació per a aquests carcinomes localitzats és l’electroquimioteràpia. L’electroquimioteràpia, és una modalitat de tractament contra el càncer molt recent i amb molt potencial. 

Aquesta tècnica es basa en que qualsevol cèl·lula exposada a un camp elèctric determinat, genera poros a la seva membrana cel·lular, fet que permet al fàrmac quimioteràpic entrar al seu interior per tal d’actuar i provocar la mort de les cèl·lules tumorals. Aquest efecte és local, actúa només a la zona on s’aplica, el que suposa un gran avantatge comparat amb altres teràpies quimioterapèutiques.

S’utilitza en tumors cutànis o subcutanis on la cirurgia no és possible, com a teràpia prèvia a la cirurgia per a disminuïr la mida del tumor i així poguer operar, ieEn alguns casos, també s’utilitza com a ajuda post-operatòria per a tractar la cicatriu i reduïr la probabilitat de que reaparegui el tumor.

Així doncs, entre els tipus de càncer més habituals que es poden tractar amb l’electroquimioteràpia, hi ha el carcinoma de cèl·lules escamoses en gossos i gats, els melanomes, els sarcomes de baix grau o els mastocitomes, entre d’altres.

A Les Veterinàries oferim el servei d’electorquimioteràpia, així que a la Dolça li vam aplicar i en una sola sessió vam solucionar la lesió que tenia al nas.

Com sempre, en la lluita contra el càncer, el reconeixement precoç dels símptomes tan per part dels tutors com dels veterinaris juga un paper fonamental en el diagnòstic i en la possiblitat d’èxit en el tractament de la malaltia.

Entre aquests símptomes que podem trobar en qualsevol tipus de càncer hi ha la presència de ferides o masses visibles, que no curen o que augmenten de mida, la pèrdua progressiva de pes, dificultat en orinar o defecar, presència de tos, variacions en la gana o en el consum d’aigua, dolor més o menys específic…Són tots símptomes molt variables i per això és fonamental que acudiu a Les Veterinàries davant de qualsevol d’ells i que programeu revisions rutinàries sobretot en gossos i gats a partir dels 8 anys d’edat, quan entren ja en una etapa sènior.

La Dolça ja torna a jugar feliç per prats i arbres, això sí amb protecció solar aplicada de forma regular i pendents de que si torna a aparèixer qualsevol lesió similar, estarem a punt per visitar-la.