EL BLOG DE LES VETERINÀRIES

Segueix les nostres publicacions per estar al dia sobre salut i veterinària en el món animal!

La importància de la salut oral en els animals

17/03/2025

A la nostra clínica Veterinària de Ripoll t'ajudem a prevenir i tractar problemes dentals en gossos i gats per garantir una bona salut i higiene bucal.

La salut oral dels nostres pacients és molt important i pot afectar negativament la seva qualitat i esperança de vida.

En moltes ocasions, els signes de dolor o malestar poden ser molt lleus o difícils de detectar per part dels tutors, fet que provoca que, en el moment del diagnòstic de la patologia oral a la clínica, aquesta ja es trobi en un estadi molt avançat.

El nostre servei d’odontologia aplica tècniques de salut bucodental que ens ajuden a prevenir patologies orals i conservar les peces dentals.

Aquestes patologies es diagnostiquen mitjançant una exploració completa de la cavitat oral i radiografies dentals amb el nostre equip especialitzat.

Les radiografies dentals són la principal eina de diagnòstic en odontologia veterinària, ja que ens permeten detectar problemes ocults, planificar intervencions i avaluar la gravetat de la malaltia dental en els nostres pacients. Cal tenir en compte que fins a un 30% de les patologies orals poden passar desapercebudes si no es realitzen radiografies.

A continuació, t’expliquem els problemes dentals més comuns en gossos i gats:

Malaltia periodontal

La malaltia periodontal és el problema de salut més comú en els pacients canins i felins. Es divideix en diferents estadis, que poden anar des de la gingivitis (inflamació de les genives) fins a la periodontitis (inflamació i infecció de les estructures de suport de les dents), que pot provocar la pèrdua d’os a la mandíbula o al maxil·lar.

En les fases inicials, la gingivitis sol ser reversible amb un tractament d’higiene i polit dental sota anestèsia general. No obstant això, en els estadis més avançats, les lesions poden ser irreversibles. Tot i així, és possible aturar la progressió de la pèrdua òssia o la periodontitis mitjançant diferents tractaments. En alguns casos, no queda altra alternativa que extreure les peces dentals afectades.

Una vegada més, recalquem la importància de la prevenció en odontologia veterinària per tal de poder actuar quan els pacients encara es troben en fases inicials reversibles.

Fractures dentals

Les fractures dentals són habituals en gossos i gats. Es produeixen com a conseqüència d’impactes traumàtics, com baralles, caigudes, accidents de trànsit o fins i tot per mastegar objectes durs com pedres, ossos o pals.

És important estar alerta, ja que en moltes ocasions aquestes fractures poden passar desapercebudes pels tutors, ja que inicialment poden no causar dolor. No obstant això, quan s’infecten i es formen abscessos de pus o inflamacions, és quan es detecta la molèstia i el dolor a casa.

El diagnòstic i tractament d’aquestes fractures sempre es farà mitjançant una exploració completa i radiografies dentals.

Persistència de dents decídues

Les dents decídues o de llet cauen al voltant dels 6 mesos d’edat tant en gats com en gossos. En cas que algunes d’elles no caiguin i es mantinguin quan la dentadura adulta ja està completa, serà necessari extreure-les per evitar danys a les dents permanents i prevenir problemes com la periodontitis o les maloclusions.

Resorció felina i gingivoestomatitis crònica felina

La resorció dental felina i la gingivoestomatitis crònica felina són patologies molt freqüents en els gats i, malauradament, estan infradiagnosticades.

Les lesions resortives es caracteritzen per una destrucció del teixit dental que provoca molt dolor. Els gats amb aquesta patologia solen tenir dificultat per menjar pinso, disminuint la seva ingesta i mostrant preferència per l’alimentació tova, com les llaunes o els pouches.

També poden presentar signes de dolor com:

  • Moviments anòmals de la mandíbula en menjar, beure o llepar-se.
  • Tocar-se la boca amb les potes.
  • Salivació excessiva.
  • Sacsejar el cap o fer moviments inusuals amb la llengua.
  • Disminució del grooming (deixen de llepar-se i netejar-se).
  • Mal humor, apatia o aïllament a causa del dolor.

Es calcula que fins a un 75% dels gats poden patir aquesta patologia al llarg de la seva vida, augmentant la seva prevalença amb l’edat.

El diagnòstic es realitza mitjançant exploració i radiografies dentals sota anestèsia general, i el tractament consisteix en l’extracció de les peces dentals afectades.

En el cas de la gingivoestomatitis crònica felina, es produeix una inflamació severa que afecta les genives i/o la mucosa oral. És una patologia molt dolorosa que impacta greument en la qualitat de vida del gat.

Encara que la causa primària d’aquesta malaltia continua sent desconeguda, es sospita que és multifactorial, amb un paper important de la resposta anòmala del sistema immunitari, infeccions secundàries i l’estrès.

Els gats afectats presenten signes de dolor oral, com:

  • Salivació excessiva.
  • Disminució o dificultat per ingerir aliments.
  • Problemes per llepar-se i netejar-se.
  • Mal humor i menor interacció amb altres gats o amb els tutors.
  • Dificultat per obrir la boca.

El diagnòstic i tractament requereixen anestèsia general, radiografies dentals i l’extracció de les peces dentals necessàries, ja que la seva presència causa dolor i agreuja la malaltia.

Prevenció

Com sempre diem, la medicina preventiva veterinària és una peça clau i fonamental per cuidar la salut del nostre gos o gat, i com us hem explicat en aquest article, l’odontologia veterinària no és una excepció.

És de vital importància que es faci una revisió anual de la boca dels nostres animals per detectar el més aviat possible qualsevol problema i posar-hi remei així que es pugui.

A més a més, hi ha una sèrie d’hàbits que podem introduir en el nostre dia a dia per ajudar a prevenir els problemes dentals en gossos i gats:

  • Raspallat de dents: és l’hàbit més important i ens pot ajudar a prevenir l’acumulació de placa i tosca dental, i a reduir per tant el risc de patir malaltia periodontal.
  • Llaminadures dentals: premiar el nostre gos o gat amb llaminadures adequades i certificades per a la tosca dental és un bon complement al raspallat diari de les dents.
  • Additius per l’aigua o esprais bucals: tenim diverses opcions que complementen la higiene dental.
  • Alimentació específica: hi ha diverses marques de pinso que, gràcies a la seva tecnologia o additius naturals, ajuden el nostre gos o gat a no acumular tosca dental.

Dona a la salut dental la importància que té i vine a la clínica, on t’aconsellarem i et donarem les indicacions més adients per al teu cas.

Coneix el servei d'ondontogia de la nostra clínica veterinària de Ripoll per garantir la higiene i salut bucal del teu gos o gat.