L’Aika és una border collie de 10 anys a qui li encanta córrer per la muntanya amb la seva tutora i explorar-ho tot.
Un dia, després d’una de les seves excursions, va començar a estar decaiguda, amb molt saliveig i el morro se li inflava de forma gradual. La seva tutora es va posar en contacte de seguida amb nosaltres.
En veure la gravetat del quadre clínic i els símptomes, vam sospitar que malauradament a l’Aika l’havia picat un escurçó. Per tant la vam derivar immediatament al nostre hospital de referència on hi va haver d’estar ingressada a la unitat de cures intensives durant uns dies.
Si bé la majoria de serps s’allunyen ràpidament per evitar el contacte amb humans i gossos, en algunes circumstàncies concretes poden atacar, especialment si se senten arraconades o amenaçades.
A continuació, us expliquem com identificar si el vostre gos ha pogut patir la picada d’una serp verinosa.
Es poden veure les ferides punxants que poden supurar sang o líquid serós, amb dolor i inflamació sobtades al voltant de la picada, petites taques de sang a la pell i a les mucoses, increment de la salivació, diarrea, vòmits, apatia, cansament o anorèxia, entre d’altres símptomes.
En cas de que us trobeu en aquesta situació, cal mantenir la calma i portar el vostre gos al centre veterinari d’urgències més pròxim. No es recomana aplicar remeis que popularment es consideren eficaços com, per exemple, fer torniquets o aplicar compreses a la ferida, ja que poden empitjorar la situació clínica del vostre gos. En el cas dels gats, s’ha d’actuar exactament igual, acudint al vostre centre veterinari d’urgències.
Identificar l’espècie que ha provocat la picada al vostre animal és d’utilitat de cara al tractament del quadre clínic, però per altra banda no és recomanable seguir molestant a la serp i a més us recordem que a Catalunya tots els ofidis son espècies protegides i està prohibit provocar-los cap mal. Una bona opció és fer-li una foto o vídeo amb el mòbil des d’una distància prudencial.
En el cas concret de l’escurçó. se’l diferencia d’altres serps no verinoses, perquè la seva forma del cap és triangular, té la punta del morro aixecada, com “arromangada” i la nineta dels ulls és vertical i no rodona
A Catalunya hi ha dues espècies d’escurçó, l’ibèric i l’europeu, bastant similars entre sí físicament. Es poden trobar per tot el territori si bé són més abundants als Pirineus, als Pre-Pirineus, a les Guilleries i al Sistema Transversal. Generalment els podem trobar de primavera a tardor, i en dies de xafogor i cel tapat poden estar més actius.
Com ja és habitual, la prevenció és el millor tractament, per tant us recomanem passejar el vostre gos amb corretja i evitar les zones amb herba molt alta o zones rocoses on típicament s’amaguen aquest tipus de serps.
Afortunadament l’Aika és una supervivent i va conseguir recuperar-se. Això no obstant, l’enverinament li ha deixat una insuficiència renal crònica que, gràcies a una alimentació adequada i a les medicacions necessàries, se li ha estabilitzat i no se li ha agreujat.
En aquestes situacions, on uns òrgans vitals com els ronyons queden afectats de forma irreversible, cal realitzar un seguiment i uns controls rutinaris. En el cas de l’Aika, li programem analítica completa i controls de la pressió arterial de forma periòdica.
Ella sempre ve a Les Veterinàries contenta i a punt per rebre moixaines i algun premi després de que li haguem fet l’extracció de sang i d’orina.
Aika, a Les Veterinàries de Ripoll estarem vetllant per la teva salut i per la tranquil·litat de la teva família per tal de que pugueu seguir gaudint de la natura com heu fet fins ara.