LES UNGLES DELS GATS
Els gats tenen en total divuit ungles: cinc a cada extremitat davantera i quatre a cada extremitat posterior. Les seves ungles creixen de forma constant igual que les nostres.
Aquest és un dels motius pels quals esgarrapen superfícies, ja que així les desgasten i les mantenen cuidades. A més a més, al rascar, els gats dipositen feromones ( una senyal olfactiva que només ells detecten ) que marquen i indiquen que es troben en un terreny conegut.
Les ungles també els hi serveixen per rascar-se, escalar, tonificar la musculatura, capturar i aguantar joguines i preses, etc.
De forma general recomanem acostumar als gats, des de que són ben petits, al tall d’ungles. Es pot fer cada 15 dies aproximadament per tal de que quan siguin adults ho tolerin bé. Normalment les ungles posteriors es desgasten més i no cal tallar-les de forma tan freqüent.
Desungulació
L’oniquectomia ( desungulació ) consisteix en extirpar de forma quirúrgica les ungles. Però per tal de que no creixin més, cal també extirpar la tercera falange de cada dit; és a dir, s’amputa l’os que dona suport la ungla de cada dit. Aquesta cirurgia és extremadament dolorosa tant durant el procediment com després. Molts gats pateixen seqüeles com dolor crònic, coixesa… i a més a més es queden sense una part vital per al seu dia a dia com són les ungles ( no podran caçar, ni jugar bé, ni rascar-se, etc ). Tot això els hi fa incrementar l’ansietat i pot desencadenar en diferents malalties tan físiques com de comportament.
A Catalunya la desungulació està prohibida per la Llei de Protecció dels Animals i només es permet per finalitats terapèutiques i per garantitzar la salut del gat.
Conductes no desitjades
Com ja us hem explicat anteriorment, per als gats, esgarrapar significa marcar el seu territori de forma natural i ho han de fer. Una conducta no desitjada és que el gat esgarrapi els mobles de casa. Per evitar que això passi cal que ens avancem a les seves necessitats des del primer dia que el gat arriba a la llar i que li proporcionem un rascador adaptat a la seva mida per tal de que ja s’acostumi a rascar allà abans que a qualsevol altra superfície.
Aquest rascador s’ha de col·locar en la seva zona de descans, que sol correspondre amb la sala d’estar o amb l’habitació on el propietari passa més hores.
Animarem al gat a fer-lo servir mitjançant el joc, per tal de que se li enganxin les ungles al caçar per exemple un plomall, o el catnip (herba gatera) però mai forçant-lo a fer-lo servir.
L’agressivitat per joc; és a dir, que els gats es llancin a mossegar les cames o peus del propietari o que persegueixin les seves mans, és un motiu de preocupació i queixa dels propietaris de gat. Cal tenir present que els gats tenen instint de caça i per tant és una conducta que mostren des de petits mossegant i esgarrapant als seus germans i d’aquesta forma es marquen límits entre ells. Però quan un gatet petit arriba a una casa on no hi ha més gats, pot desenvolupar aquesta conducta instintiva de perseguir i caçar envers al seu propietari. És per això que ja des de ben petits se’ls ha d’educar per tal de que juguin amb objectes que no siguin ni les mans ni els peus, és a dir, amb boles de paper, pilotes, ratolins de joguina, plomalls, etc.
EL TALL D'UNGLES PAS A PAS
- Agafa la pota del gat i pressiona el coixinet just a la base del dit. D'aquesta forma exterioritzes tota l'ungla que de forma normal el gat té amagada.
- Fixa't bé en que des de la base es veu una part més rosada i que a l'extrem ja no hi és. Aquesta zona on s'acaba la part rosada t'indica on pots tallar.
-
És important tenir present que cal tenir un bon talla ungles, específic per a ungles de gat.
-
Podem premiar al gat després amb moixaines o llaminadures per gat.
-
Si el teu gat no es deixa, es pot provar a començar a fer-ho quan dorm encara que només en puguis tallar una cada vegada.
-
Si no pots tú sol, busca una persona que t’ajudi.
I en cas de que tot això no et funcioni, demana’ns hora a la clínica i ho farem encantades!