En Vegetta és un preciós gat bengalí al que li vam diagnosticar i tractar dermatofitosi.
La dermatofitosi és una malaltia infecciosa de la pell produïda principalment pels fongs Microsporum canis, Microsporum gypseum i Trichophyton mentagrophytes. La seva presència varia segons el clima i els reservoris naturals. Pot aparèixer en gossos i en gats i pot donar múltiples símptomes: des d’alopècia (falta de pèl), amb petites lesions i crostes o fins al que s’anomena una forma subclínica on pràcticament no veiem lesions.
En el cas dels gats, és una de les malalties infeccioses de la pell més importants a tot el món. Molts gats adults són portadors asimptomàtics, de manera que habitualment veiem les formes més severes de la malaltia en gatons o en gats adults immunosuprimits. Una mala higiene pot afavorir la seva aparició i sol ser una malaltia endèmica (present i habitual) dels refugis, residències felines, criadors i/o botigues on venen gats.
Els dermatòfits es transmeten per contacte amb pèls infectats, crostes de pell o elements fúngics presents en els animals, en l’ambient o en fòmits (qualsevol objecte inert que pot esdevenir un focus de transmissió de patologies degut als microorganismes que li queden adherits a la superfície). Qualsevol pinta, raspall, llit, transportí o objectes de l’entorn de l’animal poden ser fonts potencial d’infecció.
Els dermatòfits són organismes zoonòtics. Això significa que tenen la capacitat de ser contagiosos per a les persones. Per tant, s’ha d’estar alerta per tal de detectar-los de forma precoç i així evitar la seva disseminació cap a altres animals i cap als humans.
Per a diagnosticar aquesta patologia cal fer un cultiu del pèl i les crostes de les lesions, ja que ens permet identificar el fong concret que provoca el problema. El tractament estarà enfocat en incrementar l’habilitat del pacient per respondre a la infecció (corregint dèficits nutricionals, estimulant les seves defenses i tractant altres malalties que puguin estar afectant-lo al mateix temps), reduir el contagi i la presència del fong a l’ambient, i tractar i accelerar la resolució de la infecció.
En Vegetta va venir a la clínica amb lesions d’alopècia al nas, les orelles, les extremitats i la cua. A més a més, els seus tutors també presentaven lesions a la pell, circulars i vermelloses, característiques d’aquesta patologia. Es va fer una revisió completa del pacient i vam enviar pèls i crostes al laboratori.
En el cas d’en Vegetta, la seva infecció estava causada per Microsporum canis i vam tractar-la amb medicació oral i uns comprimits estimulants del sistema immune, així com desinfecció de tot l’ambient de forma constant.
El tractament va durar un total de dos mesos durant els quals vam estar fent controls amb analítiques de sang per valorar que la medicació no afectés de forma negativa a en Vegetta, ja que pot tenir algun efecte secundari, especialment en el cas de cadells com era ell en aquell moment.
Ara en Vegetta està totalment recuperat i sa!