EL BLOG DE LES VETERINÀRIES

Segueix les nostres publicacions per estar al dia sobre salut i veterinària en el món animal!

Cas clínic Trufa: intoxicació per rodenticides

01/03/2023

La Trufa va ingerir rodenticides, un tòxic també anomenat raticida pel control de plagues. Gràcies al nostre tractament, la Trufa s'ha pogut recuperar!

La Trufa va ingerir rodenticides, un tòxic també anomenat raticida, utilitzat per al control de plagues de rosegadors com ratolins, rates, etc..  

Els més utilitzats al nostre país són els que actuen com a verins anticoagulants: impedeixen que la sang es coaguli i fan que l’animal que els ingereix mori dessagnat. En cas d’ingesta accidental, poden provocar la mort del gos o del gat.

Els raticides poden tenir moltes formes i presentacions: grana, pols, blocs, cereals,... i poden ser de diferents colors com blau, verd, vermell, groc o beige.

D’aquests rodenticides n’hi ha de diferents potències i, per tant, poden estar afectant a la coagulació de l’animal que l’ha ingerit durant dies i fins i tot setmanes. No obstant, de forma general, els símptomes no es comencen a detectar fins que han passat uns dies des de la ingesta.

Tot i així, davant la sospita de que el vostre gos o gat hagi pogut ingerir un rodenticida, cal que el porteu de forma immediata al vostre veterinari ja que com més aviat es tracti més possibilitats hi haurà d’una completa recuperació. És molt important que si disposeu de l’envàs del raticida el porteu també per saber quin d’ells en concret està intoxicant al vostre amic pelut.

El tractament dependrà de si la ingesta és recent o de si el pacient ja mostra símptomes d’intoxicació. A grans trets però, anirà encarat a provocar el vòmit controlat per limitar la quantitat de tòxic absorbit i a donar una medicació que minimitzi la seva presència a l’aparell digestiu, evitant així que se n’absorbeixi més quantitat i aplicar l’antídot necessari.

A més a més caldrà fer un control i seguiment exhaustiu de l’afectació d’aquest rodenticida valorant la coagulació del pacient amb analítiques de sang i mantenint el tractament amb l’antídot fins que no tinguem uns valors de coagulació normals.

Els símptomes que poden aparèixer quan el tòxic ja afecta al vostre gos o gat poden ser molt inespecífics com cansament, debilitat o mucoses pàl·lides, pèrdua de gana i col·lapse. O per altra banda poden estar relacionats directament amb el sagnat en alguna part concreta del cos i mostrant dificultat per respirar, sang a les femtes, l’orina o el vòmit; hematomes, punts vermells a les mucoses (petèquies), sagnat de llavis o conjuntiva, hemorràgia nasal, convulsions...

En el cas de la Trufa, els seus tutors van presenciar com es menjava el raticida i ens van trucar al moment. Ens la van portar i per sort tenien la caixa del tòxic.

Vam provocar el vòmit a la Trufa i li vam administrar una medicació que és el carbó actiu i que ens recobreix l’interior de l’aparell gastrointestinal absorbint les toxines que hi pugui haver.

Vam fer-li una analítica de sang i, efectivament, la seva coagulació estava afectada. Al saber el raticida en concret que la Trufa havia ingerit, coneixíem que com a mínim la toxina estaria present al seu cos durant 4 setmanes, així que va haver d’estar prenent l’antídot durant tot aquest període de temps. És molt important que no pareu el tractament tot i veure al vostre gos o gat sense símptomes, ja que si es suspèn abans d’hora pot començar a haver-hi sagnats i hemorràgies.

Passades les 4 setmanes vam repetir l’analítica de sang de la Trufa i afortunadament la seva coagulació estava normal.

Fins aviat Trufa i vigila què menges!