EL BLOG DE LES VETERINÀRIES

Segueix les nostres publicacions per estar al dia sobre salut i veterinària en el món animal!

Cas clínic Tobby: malaltia d'origen immunològic

19/05/2022

Tobby és un mascle bichon maltès que presenta taques a la pell anomenades equimosis. Seguint protocol, diagnostiquem púrpura trombocitopènica idiopàtica, una malaltia d'origen immunològic, i apliquem tractament amb èxit.

Va venir al centre en Tobby, mascle castrat de Bichon maltès de 6 anys d’edat, perquè els seus tutors li van detectar l’aparició d’unes taques a la pell.

Les taques que els tutors descrivien eren equimosis: són hemorràgies puntuals que es produeixen per l’extravasació de sang dels capil·lars. La causa més freqüent és la trombocitopènia, és a dir, a una disminució del nombre de plaquetes. No obstant, també es pot produir per una trombopatia (alteració en la funció de les plaquetes) i per una alteració a nivell dels vasos sanguinis.

En el cas d’en Tobby, mitjançant una analítica sanguínia, vam detectar que tenia un nivell de plaquetes molt baix, fet que explicava el seu quadre. La resta d’analítica va ser normal i la coagulació es trobava dins de la normalitat. També es van descartar malalties infeccioses, com la leishmaniosi o la ehrlichiosi, que poden provocar una disminució del número de plaquetes.

Després de seguir el protocol diagnòstic i de descartar possibles causes de trombocitopènia, vam arribar al diagnòstic de púrpura trombocitopènica idiopàtica. Aquesta malaltia és la causa més freqüent d’equimosis en el gos, on es produeix un increment de la destrucció de plaquetes associat a un origen immunològic.

Vam iniciar un tractament immunosupressor i vam realitzar diferents analítiques. Amb un mes de tractament vam poder comprovar que el seu nivell de plaquetes era normal. A partir d’aquí, vam anar retirant la medicació de forma progressiva. En alguns animals, però, cal fer tractaments més llargs o, fins i tot, de per vida.

En Tobby s’ha recuperat molt bé d’aquest episodi. No obstant, és possible que es pugui repetir un altre brot al llarg de la seva vida ja que es tracta d’un procés immunomediat (el seu organisme “ataca” les pròpies plaquetes). És per això que cal fer controls de forma periòdica i és necessari que els seus tutors estiguin ben atents a l’aparició de noves equimosis per poder actuar el més ràpid possible.

Si detectes qualsevol anomalia a la teva mascota, no dubtis en contactar amb el nostre centre veterinari de Ripoll. Truca'ns al 972 70 00 89