EL BLOG DE LES VETERINÀRIES

Segueix les nostres publicacions per estar al dia sobre salut i veterinària en el món animal!

Cas clínic Dama: la hipertensió arterial en gats

30/05/2023

Us expliquem el cas clínic de la DAMA. Durant revisions rutinàries vam detectar que patia hipertensió felina. La DAMA ha seguit el tractament i fins el dia d'avui evoluciona molt favorablement.

La Dama és la gata de l’Anna, una de les nostres veterinàries. Ella té 15 anys i ja en fa 4 que li vam diagnosticar hipertensió. Com a qualsevol gat adult de més de 7 o 8 anys, l’Anna li feia controls periòdics preventius en els quals entre les proves diagnòstiques fetes, hi havia el control de la pressió arterial.

En una d’aquestes revisions a la Dama li va aparèixer hipertensió. El primer que es va fer va ser buscar una de les possibles causes d’aquesta pujada de pressió sanguínia, com poden ser malaltia renal o hipertiroïdisme, entre altres. En el cas de la Dama però, no hi havia cap patologia prèvia que li provoqués la hipertensió.

A més a més, també es va comprovar que cap dels òrgans diana, que són els principals afectats de l’increment de la pressió sanguínia, tingués cap lesió i, afortunadament, tampoc va ser el cas.

Així doncs, des d’aquell moment la Dama va iniciar el seu tractament per la hipertensió, el qual es tracta d’un comprimit que s’administra via oral cada dia sense cap problema, ja que està pensat expressament per tal de que els gats se’l prenguin sense complicacions.

La hipertensió, com bé hem explicat al nostre blog, és una malaltia silenciosa que pot no donar absolutament cap símptoma en el nostre company pelut fins que ja és massa tard, així que els controls periòdics preventius en tots els gats i gossos d’edat avançada, així com en tots els nostres pacients que tenen predisposició a patir-la ja sigui per malalties prèvies o per raça, són importantíssims per actuar el més aviat possible.

Després d’iniciar la medicació, a la Dama li vam fer les revisions pertinents per ajustar la medicació i veure que efectivament la hipertensió es mantenia sota control. Aquests controls s’han anat espaiant en el temps segons les recomanacions dels especialistes en medicina felina que s’estableixen de forma consensuada i també segons l’Anna va considerant necessari, ja que a la Dama, com a pacient sènior que és, amb el pas dels anys la hipertensió no li ha vingut sola sinó que l’acompanyen altres patologies pròpies d’aquesta etapa vital. Però això ja us ho anirem explicant en pròximes publicacions del blog. Fins aviat!